Hans zijn belangstelling voor forten komt vooral door zijn opa. Opa Baas was fortwachter op fort Vreeswijk, een van de forten van de Hollandse Waterlinie. Als kleinzoon van een fortwachter ben je natuurlijk op zoek naar avontuur in een fort en via via kwam Hans bij Fort bij Uithoorn terecht.
In Fort bij Uithoorn kon hij als vrijwilliger op onderzoek gaan met een metaal detector. Samen met mede-vrijwilligers heeft Hans munitiekisten gevonden uit Nederland, Engeland, Duitsland en Rusland. Ook werd de oude elektrische installatie teruggevonden. Alle gevonden spullen worden bewaard in het fort. Een speciale vondst door Hans was een Mauser munutie clip. Dit zijn leuke vondsten, maar het verhaal achter de voorwerpen vindt Hans het interessantst.
Zo heeft Hans enige tijd geleden onderzoek gedaan naar het verhaal van het enige dodelijke slachtoffer van Fort bij Uithoorn. In 1945 lag het hele fort vol met Duitse munitie. De Duitsers waren al weg en de Binnenlandse Strijdkrachten werden aangesteld om de munitie te bewaken.
De Binnenlandse Strijdkrachten waren jonge jongens die wilden mee helpen met het verzet. De jongens hadden eigenlijk verwacht dat ze Amsterdam zouden bevrijden, maar de Engelsen, Amerikanen en Canadezen achten de jongens nog te jong en te onervaren voor deze grote klus.
Om de verveling tegen te gaan, oefent een groepje jongens met wat schieten op het terrein. Een paar jongens oefent ook met het gooien van handgranaten. Hans vertelt dat je handgranaten hebt met snelle ontsteking en korte ontstekingen . Helaas had één van de jongens een handgranaat met korte ontsteking en is ter plaatse overleden. Hans heeft een ooggetuige gevonden die het drama toentertijd gezien heeft. De ooggetuige in kwestie vond het nog steeds moeilijk om over dit incident te praten. Hans heeft verder onderzoek gedaan naar de achtergrond van het slachtoffer. Uit de archieven kwam naar voren dat de omgekomen soldaat Verburg heette , en dit bleek de vader van een kennis van Hans te zijn. De kennis wist dat zijn vader in de oorlog was overleden, maar had verder geen informatie. De kennis waardeerde zeer dat Hans alle gevonden documenten over (de dood van) zijn vader met hem wilde delen.
Dit verhaal is een interview met Hans Baas tijdens de seizoensopening van de Stelling van Amsterdam 2013 bij Fort bij Uithoorn.
Geschreven door: Mischa den Drijver
Geüpload 15-04-2013