Door Mascha Dammers
Biersommelier Fiona de Lange is al twintig jaar gepassioneerd bezig met bier. Zij experimenteerde thuis met het bewaren van verschillende bieren en ontdekte de smaaksensatie die dit met zich meebracht. De Lange vond dat dit bij een groot publiek bekend moest worden. Weinig mensen hebben thuis goede condities en ruimte om bier te bewaren. In gesprekken met culinair journalist Felix Wilbrink kwamen ideeën bij elkaar. Zij zochten naar een ludieke manier om bier te bewaren. Het moest een donkere locatie worden met een constante temperatuur, zoals een kelder of een fort. De Lange en Wilbrink bezochten diverse forten van de Stelling van Amsterdam en deden hier gedurende acht maanden onderzoek naar de temperatuur. Dat bleek heel gunstig te zijn. Het duo raakte in gesprek met Natuurmonumenten. Zij waren enthousiast met als gevolg dat de eerste bierkelder, met ruimte voor maar liefst 4.500 flessen, in juni dit jaar op Fort bij Spijkerboor opende. Een tweede kelder opende een paar maanden later achter de dikke muren van Fort aan de Middenweg. In de twee forten worden exclusieve bieren bewaard die voor rijping toegankelijk zijn. De Val Dieu Grand Cru is bijvoorbeeld bijna niet verkrijgbaar. Ook de Texelse Stormbock en de Ongelovige Thomas van Jopen doen het goed.
De Lange en Wilbrink werken in nauwe samenwerking met fortwachter Xander Meijers. Hij beheert het fort en heeft de sleutel. Hij denkt mee over de invulling van de bieravonden en kent bijvoorbeeld veel leveranciers in de regio.
Natuurmonumenten, eigenaar van het fort, is blij met het concept. Het spreekt hen aan dat bier brouwen en bewaren een ambacht is waar een verhaal aan zit. Fiona de Lange is onder de indruk van Fort bij Spijkerboor. ‘Er is zoveel bewaard gebleven, zoals de schilderingen en de geschutskoepel. De ligging en de omringende natuur is prachtig. De plek straalt een enorme rust uit.’ En rust is ook precies wat de bieren in het bewaarproces nodig hebben. Bij de bierproefavonden die het duo organiseert, merken zij dat bezoekers erg geïnteresseerd zijn in het fort en haar geschiedenis. ‘Het fort heeft een bijzondere ambiance en maakt onderdeel uit van de beleving. Het is heel wat anders dan bier proeven in een café,’ zegt De Lange. Het trekt ook weer andere partijen aan die op zoek zijn naar een unieke locatie, zoals bijvoorbeeld de Vakopleiding Horeca of de Belastingdienst.
De bieravonden zijn vanwege de combinatie van de thema’s bier, spijs en cultuurhistorie veelzijdig. Het publiek krijgt, in samenwerking met de vrijwilligers van Natuurmonumenten, een rondleiding door het fort. Vervolgens komen de mooiste, meest rijpe en bijzondere bieren met een bijbehorende gastronomische beleving op tafel. Zo is er bijvoorbeeld een ambachtelijke worstenmaker of een kaasspecialist aanwezig. Laatst was er ook een oesterman. ‘In combinatie met stout bier zijn oesters heel verrassend,’ vertelt Fiona de Lange. Het ziltige element van de oesters wordt dan gecombineerd met het moutige karakter van het bier. Stout bier is vrij hard en bitter. Dit wordt door de oesters in een keer weggenomen.’
geüpload 13-01-2015