Ga direct naar inhoud

Deel via social media

Winter op de forten 2020

Winteractiviteiten

Vanwege de nieuwe lockdown zijn veel forten in de Stelling van Amsterdam wederom gesloten. Toch kan je ook vanuit huis (online) meer over de Stelling van Amsterdam te weten komen.

Daarnaast kun je de Stelling te voet of per fiets ontdekken, uiteraard rekening houdend met de richtlijnen van het RIVM - Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Bekijk het volledige aanbod in onze agenda. Hieronder lichten we wat tips uit. 

Natuurhuisje in de Beemster | Fort bij Spijkerboor

Bij Kloeke bij Fort Spijkerboor een bijzondere plek om vakantie te vieren in eigen land. Bijzonder is het zeker! Deze plek is waar je heerlijk kunt genieten van de natuur, rust en historie. Bij Kloeke bestaat uit twee aparte vakantiewoningen onder één dak op het forteiland bij Fort bij Spijkerboor. Boek en geniet van natuur, rust en historie!

Buffet2Go | Restaurant ’t Fort in Vijfhuizen

Bestel voor het weekend Buffet2Go. Elke week bereiden koks een heerlijk buffet met telkens een nieuw (lands)thema. En je geniet in het weekend van een royaal buffet, gewoon bij je thuis! Bestel een heerlijk maaltijd voor het weekend!

Knutsel en kleur opdrachten voor kinderen | Online activiteit

Op de creatieve pagina van de Stelling van Amsterdam zijn verschillende spellen te vinden, je kunt een masker maken en ook mooie kleurplaten vinden. Creatieve ideeën en kleuren voor kinderen

Ontdek het geheim van Holland | Hembrug terrein

Het Hembrug Museum is in deze tijden gewoon te bekijken. Uiteraard dien je wel rekening te houden met de RIVM richtlijnen. Wandel langs de openbare foto-tentoonstelling ‘Schot in de Roos‘. Hembrug in beeld als hart van de Stelling van Amsterdam

Wandelen en fietsen | 10 mooiste routes

Stap op de fiets en trek je wandelschoenen aan. De 10 mooiste routes in de groene kring rondom Amsterdam verzameld in de nieuwe routegids. . Met de digitale routegids aan je zijde zie je de mooiste dingen. Download de Digitale Routegids (pdf)

Puzzelen met Stellingforten | Online activiteit

Wat doe je als je vanwege het coronavirus gedwongen thuis moet blijven en je genoeg hebt van het kijken naar een schermpje? Nou, puzzelen. Maak de verschillende online puzzels!

Magazine: De Hollandse Waterlinies

In de special lees je alles over de Stelling van Amsterdam en Nieuwe Hollandse Waterlinie. Lees de special.

Forten Virtueel in 360 graden | Online activiteit

Alle forten en belangrijke sluizen in de Stelling van Amsterdam zijn met behulp van een drone en een speciale camera aan een heliumballon vanuit de lucht in 360º gefotografeerd. Het resultaat is de grootste luchtfototour ter wereld.

Bouwplaat Fort bij Veldhuis

Fort bij Veldhuis was ter verdediging van de uit Heemskerk/Assumburg komende dijkweg. Deze fungeerde gedeeltelijk om aan beide kanten de onderwaterzetting tot op de centimeter nauwkeurig te regelen (inundatiekomkering). Maak het fort zelf met deze bouwplaat. Fort Veldhuis Bouwplaat

Stelling van Amsterdam E-card

Niets leukers dan een echte Stelling van Amsterdam kaart naar iemand sturen. Met de e-cards van de Stelling van Amsterdam kun je mensen een beetje laten meegenieten van de bijzondere locaties van de Stelling.Verstuur een e-card

Italiaanse wijn, olijfolie en balsamico | Fort aan de Liebrug

Verwen jezelf met heerlijke herfst en winterproducten en ga aan de slag in je keuken en ......drink er een mooi glas wijn bij. Casa Fortezza is vrijdagmiddag en zaterdagmiddag geopend. En als je je bestelling doorgeeft via WhatsApp zorgen ze dat het klaar staat. Koop de lekkerste Italiaanse wijnen, olijfolie en aceto balsamico

Wandelen Geniedijk | Batterij aan de Sloterweg

Wandel eens langs de Geniedijk, een broedplaats voor kunsternaars, die daar hun ateliers hebben. In de voormalige munitie opslagbunkers zit sinds 2018 kunstenaarsbroedplaats GinDS. Er zijn regelmatig exposities. Wandel over de Geniedijk en bezoek GinDS

Wandel het Waterliniepad (350 km)

Het Waterliniepad is een 350 kilometer lang wandelpad langs twee voormalige verdedigingslinies: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De wandeldagen zijn doordrenkt van historie en brengen je door (toekomstig) UNESCO werelderfgoed. En hoewel je altijd dicht bij de randstad bent, loop je continu door prachtige natuur. Wandel in 21 etappes langs twee verdedigingslinies

Digitale leskist

Tip voor educatieve instellingen! Ontdek een mooi en bijzonder stukje geschiedenis van Nederland: de Stelling van Amsterdam (UNESCO Werelderfgoed sinds 1996). Een verdedigingslinie van 135 km rondom Amsterdam met 46 forten en batterijen en veel dijken en sluizen. Voor scholen is een er een gratis digitaal lespakket beschikbaar met het verhaal van de Stelling. Dit bestaat uit vertelplaten met filmpjes, animaties, fotoseries, en opdrachten bedoeld voor groep 7 en 8 van de basisschool. Ook leuk voor ouders om tijdens de kerstvakantie op een leuke manier meer te weten te komen over de geschiedenis van de Stelling. Bekijk de leskist

Recept voor een soldatenpot

Tijdens de mobilisatie moesten 200.000 soldaten twee jaar lang gevoed worden. Het eten moest gemakkelijk in grote hoeveelheden klaar te maken zijn en goedkoop zijn. Ga even terug in de tijd en maak met dit recept een heerlijk vullende bonensoep. Recept voor de bonensoep

Online lezing René Ros 28 december

Wil je meer weten over de Stelling van Amsterdam? Neem deel aan een online-lezing van René Ros, historisch kenner van de Stelling van Amsterdam en werkzaam bij het kenniscentrum Waterlinies. Deelnemen aan de lezing

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
3 + 2 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.