Ga direct naar inhoud

Deel via social media

Overtochten

Terug naar Varen

Vuurtoreneiland

Vuurtoreneiland is een nog redelijk onbekend forteilandje bij Durgerdam vlakbij Amsterdam. Het Vuurtoreneiland is een unieke, exclusieve monumentale locatie in een uniek stukje Nederland. Het forteiland is omgeven door water, stilte, licht en lucht. Met vrij uitzicht op de schepen in het IJmeer, het pittoreske havenstadje Durgerdam met haar houten huizen en toch op steenworp afstand van de hoofdstad is het een unieke locatie. 

In lente en zomer kunnen bezoekers genieten van het zomerrestaurant, een transparante glazen kas, beschut voor wind en regen, ‘eten in en van de natuur’. In de koudere maanden wordt er gegeten in het fort.

Eten bij Vuurtoreneiland is een complete avond uit. De eilandervaring begint bij het Lloyd Hotel vanaf waar de bezoeker wordt opgehaald met het historische ‘IJveer XIII’ om over het IJ naar Vuurtoreneiland varen. Reserveren wordt aangeraden. Het eiland is populair. Het is niet mogelijk met eigen vervoer het eiland te bezoeken.

Overtocht Forteiland IJmuiden

De bijzondere sfeervolle belevenis van een bezoek aan het Forteiland begint al met de overtocht naar het eiland. Het eiland is goed bereikbaar door de inzet van 2 schepen: Fortwachter en Koningin Emma.  De Fortwachter is de boot van het eiland zelf en houdt 24 uur per dag de wacht. Het is een in Amerika gebouwd aluminium landingsvaartuig van 12,5 lang.  De Koningin Emma is een zeewaardige rondvaartboot van rederij Dankzij in IJmuiden. De vaste ligplaats van de Koning Emma is aan de 'Kop van de Haven', Sluisplein in IJmuiden.
De Koningin zorgt voor vervoer van groepen naar het Forteiland vanaf de Kop van de Haven, De Noordpier en de Seaportmarina. De overtocht naar het eiland is een vaart van ongeveer 10 minuten.
pampus snell boot

Met veer, kano of eigen boot naar Forteiland Pampus

Forteiland Pampus ligt op ongeveer 2,5 km ten noorden van de haveningang van Muiden. Pampus is met diverse watervervoersmiddelen te bereiken. Zowel vanuit Muiden als IJburg is het eiland bereikbaar met de veerdienst. Maar u kunt ook prima met uw eigen boot naar het fort. Aan de zuidzijde van het eiland zijn twee steigers waar afgemeerd kan worden.
Bezoekers die met een kano Pampus willen bezoeken kunnen tijdens de openingstijden met de kano terecht op het kleine strandje naast de golfbreker. Indien u hier alleen uit wilt rusten is een entreebewijs niet nodig.

Varen naar Pampus + waterburcht Muiderslot vanuit IJburg (Amsterdam)

Van april tot en met oktober vaart Veerdienst Amsterdam dagelijks (behalve op maandag) vanuit de haven van Amsterdam-IJburg naar het Muiderslot. Vertrek vanaf de Krijn Taconiskade (dit is het eindpunt van tramlijn 26 vanaf Amsterdam CS). 

Veerdienst Amsterdam vaart zes dagen per week vanaf Amsterdam IJburg naar Forteiland Pampus en het Kasteel Muiderslot. Hoogzomer ook vanaf Almere.

Aan boord is het genieten van het weidse uitzicht over het IJmeer (Markermeer), met aan de horizon Almere, Muiderberg, Muiden, Amsterdam, Durgerdam, Vuurtoreneiland en bij goed weer het Paard van Marken.

Vergeet niet te reserveren!

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
10 - 10 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.