1. Op welke manier ben je betrokken bij de Stelling van Amsterdam?
Ik werk als boswachter Communicatie & Beleven bij de beheereenheid Vechtplassen van Natuurmonumenten. In ons gebied hebben we zeven forten in beheer, waarvan de meesten in de Stelling van Amsterdam liggen. Als boswachter ben ik verantwoordelijk voor de beleving op de forten. Dat betekent dat ik rondleidingen organiseer, maar ook activiteiten en evenementen zoals de openstelling tijdens Open Monumentendag. Daarnaast denken we ook steeds meer na over hoe we het verhaal van de Hollandse Waterlinies en onze forten kunnen vertellen aan bezoekers die niét met een rondleiding meegaan.
2. Wat maakt de Stelling van Amsterdam voor jou bijzonder?
Als je bovenop Fort Waver-Amstel staat of op het uitkijkpunt van Fort bij Abcoude en je kijkt uit over het schootsveld en het inundatiegebied, dan voel je de enorme omvang van een waterlinie. Het is fascinerend dat men zó lang geleden al zulke enorme projecten kon realiseren en ook nog op zó’n slimme manier.
3. Wat is jouw favoriete Stelling locatie, buiten je eigen fort?
Als de forten van Natuurmonumenten niet mee mogen tellen, dan kies ik voor Pampus. Voor mensen die nog niet zoveel over de Stelling van Amsterdam weten, is dat een prachtig startpunt. Het is al een feestje om daar met de boot vanuit Muiden heen te gaan en op het forteiland zelf staat de beleving van de bezoeker ook centraal. Door middel van het zoeken naar codes met blacklight-lampjes, ontdekkingstochten en andere creatieve dingen heb je op de weg terug naar huis een véél beter beeld van de werking van een waterlinie gekregen.
4. Waar ben je het meest trots op?
Als Natuurmonumenten zijn we er ontzettend trots op dat we UNESCO Werelderfgoed mogen beheren. We doen er alles aan om de forten, als onderdeel van het werelderfgoed de Hollandse Waterlinies, op een duurzame manier te behouden voor de toekomst en om ze zoveel mogelijk toegankelijk te maken voor het publiek. Hoe het hedendaags gebruik goed samen kan gaan met het behoud van de cultuurhistorische waarden, dat zie je bijvoorbeeld op Fort bij Nigtevecht. De herbestemming van dit fort is nog niet helemaal voltooid, maar we zijn nú al trots op het resultaat. En elk weekend kunnen bezoekers – onder het genot van een kopje koffie- de nieuwe bestemming van dit fort ook ervaren.
5. Wat weten weinig mensen over de Stelling van Amsterdam?
Wat veel mensen niet weten is dat veel bomen en struiken op de forten een speciale, vaak militaire, functie hadden. Niet alleen water werd dus ingezet als wapen, maar beplanting droeg ook bij aan de verdediging van ons land. De natuur op de forten blijft vaak nog onderbelicht. Jammer, want op forten vind je juist vaak ontzettend veel verschillende dieren en planten op een relatief kleine oppervlakte. Het zijn echte groene oases en toevluchtsoorden voor vogels, vleermuizen, libellen, ringslangen en nog veel meer dieren. Een aantal natuurorganisaties, waaronder Natuurmonumenten, organiseren daarom sinds vorig jaar fortensafari’s: ontdekkingstochten door de natuur op de forten.