1. Op welke manier ben je betrokken bij de Stelling van Amsterdam?
Ik ben medeoprichter van de vereniging Fort IJmuiden deze vereniging bestaat uit een groep van zo’n 35 vrijwilligers die rondleidingen doen in het fort. Mijn interesse voor de Stelling van Amsterdam is begonnen eind 1998, de firma IMTIN die de exploitant was van het forteiland in IJmuiden, vroeg via een advertentie in de krant om rondleiders. De rondleiders moesten de geschiedenis van het fort aan klanten van IMTIN vertellen tijdens een rondleiding door het fort en daarbij is de Stelling een deel van het verhaal. Er waren meerdere belangstellende maar uiteindelijk bleven er maar twee over, ikzelf en mijn kameraad Ton Kalkman.
2. Wat maakt Forteiland IJmuiden voor jou bijzonder?
Wat het fort uniek maakt is de pantserbatterij aan de voorzijde van het fort, in deze pantserbatterij stonden vijf kanonnen met een kaliber van 24 cm opgesteld. Deze pantserbatterij is in 1886 gebouwd door de firma Gruson in Maagdenburg Duitsland en als enige overgebleven bouwwerk. De firma Gruson heeft vier van deze pantserbatterijen gemaakt en alleen die in fort IJmuiden bestaat nog.
Het materiaal waar de koepels en batterijen van zijn gemaakt heet Hartguss en had zeer bijzondere eigenschappen waarvan Gruson het geheim bezat.
Deze firma heeft ook de geschutskoepels van de fort op de Harssen in Den Helder, Fort hoek van Holland en fort Pampus gebouwd. Al deze koepels zijn gesloopt in WO2 door de Duitse bezetter.
3. Wat is jouw favoriete Stelling locatie, buiten je eigen fort?
De Stelling van Amsterdam is voor mij bijzonder door de complexheid van de waterwerken, de verscheidenheid van forten en de bijzondere voorzieningen binnen de stelling, zoals de opslag van goederen en munitie en de watervoorziening. Wat ook bijzonder is de verscheidenheid van de flora bij de forten de aanwezigheid van zand uit de duinen en kleigrond en veen uit de polders. Mijn favoriete stelling locatie is in eerste instantie Fort Pampus.
4. Waar ben je het meest trots op?
De boekjes die geschreven zijn over de forten is wel iets waar ik tevreden over ben. Er waren wat verhalen over Forteiland Ijmuiden, maar wij wilde meer weten en hebben allerlei archieven bezocht om meer van de geschiedenis te weten te komen. Vervolgens hebben we via de militaire en lokale bladen een oproep gedaan aan oud militairen die dienst gedaan hebben op het fort in de periode voor WO 2 om hun ervaring in het fort aan ons te vertellen. Zo’n 20 oudgediende meldde zich bij ons en wij hebben hun ervaringen in het fort in één van de door ons geschreven boekjes over het fort op geschreven.
5. Wat weten weinig mensen over de Stelling van Amsterdam?
Volgens mij weten weinig mensen waarom de stelling is gebouwd en in welke periode. Regelmatig zijn er mensen die ik ontmoet die den dat de stelling in de eerste wereldoorlog is gebouwd. Ook het verhaal van het inunderen van de gebieden buiten de stelling is lang niet bij iedereen bekent en dan heb ik het over de bezoekers van fort IJmuiden waar ik de rondleidingen geef.