Ga direct naar inhoud

Deel via social media

Zomerlicht

Zomerlicht

Zomerlicht is een relaxed diner op een verstild eiland, een culinaire ervaring op UNESCO-werelderfgoed! De avond begint vanuit Amsterdam IJburg, aan boord van de negentiende-eeuwse motorklipper Sailboa, waar het Pampusbier koud staat. Op het eiland verwelkomen we je met een goedgevulde 'picknickmand'. Zoek een plekje en geniet van een selectie voorgerechtjes van eigen bodem vergezeld van een mooi bijpassend drankje. Voel je vrij om tussen de gangen door het groene eiland en negentiende-eeuwse fort op je gemak te verkennen. Na de picknick nodigen we je uit op een van onze terrassen voor de volgende gangen!

TIJDIG RESERVEREN

Zomerlicht is een uniek ‘restaurant’, maar enkele weken open van 3 juli t/m 22 augustus op de vrijdag- en zaterdagavonden. Wie wil genieten van helemaal weg van de bewoonde wereld zijn, heerlijk eten, boeiende historie en prachtige panorama’s op de skylines van Amsterdam, het Gooi, Flevo- en Waterland doet er goed aan tijdig te reserveren. ’s Avonds verandert het museale Pampus in een hotspot waar je geweest moet zijn.

VAREND OVER HET IJMEER

De boot naar Zomerlicht is een sfeervolle oude klipper, compleet met gezellig barretje. Het inschepen start om 18:00 uur in de haven van IJburg en brengt je om ongeveer 22:45 uur weer terug. Twee avonden wordt er ook gevaren vanuit Muiden. Op de boot begint het genieten al. Laat je een verfrissend speciaalbiertje inschenken, of een goed glas wijn. Een soort vakantiegevoel maakt zich al snel meester van je. Zeker op het eiland, met al dat sappige groen, het imposante fort en het gezellige paviljoen (waar je later aanschuift voor het hoofdgerecht). 

PICKNICK & MEER

We heten je warm welkom bij aankomst en nemen je meteen al een beetje mee in de historie van ons man made eiland. Ook wel het boegbeeld van de Stelling van Amsterdam genoemd. Daarna krijg je van ons een eigen 'picknickmand', waarmee je over het eiland mag struinen op zoek naar het plekje van je dromen. Geniet van het vrije eilandgevoel met waanzinnig uitzicht rondom. Zomerlicht is meer dan een picknick! Wanneer werd jij voor het laatst bediend tijdens het picknicken? Na een heerlijk relaxte picknick, leggen we je aan tafel in de watten: op het terras serveren we tussen- hoofd- en nagerecht.

PRIJSINFORMATIE

Een Zomerlichtdiner kost € 72,50 per persoon en is inclusief de overtocht en natuurlijk alle gerechten. Een erfgoedbijdrage bestemd voor het behoud van Pampus is ook in de prijs inbegrepen; dank alvast daarvoor! Drankjes betaal je achteraf. We serveren een mooie selectie wijn, bier en sterk maar ook een aantal bijzondere alcoholvrije dranken. 

BIER, BITTER EN MOES

Alleen de mooiste seizoensproducten worden bereid. Alles lokaal en zo duurzaam mogelijk geproduceerd. Veel van de groenten en kruiden komen uit de eigen moestuin. Ons Pampusbier is een Saison van 6,5% die verfrissend en verrukkelijk smaakt. Zeker bij een prachtige zonsondergang op een onbewoond eiland. Ook schenkt Zomerlicht vanuit traditionele kruiken de enige echte Pampus bitter, onze nieuwste trots! Een eigentijds bitterlikeur van 23% met een heerlijke vleug VOC-kruiden. Refererend aan de tijd van machtige schepen die zwaarbeladen een tijdje voor Pampus lagen, voordat ze per scheepskameel de stad Amsterdam konden bereiken.

BLIJF SLAPEN

Maak van Zomerlicht een nog groter avontuur! We gaan fantastische kampeerplekken aanbieden waarmee je achter kunt blijven op het eiland, terwijl de andere gasten weer terug naar huis varen. Lijkt het je wat, slapen onder de sterren, 's ochtends gewekt worden door de eerste zonnestralen en genieten van een vers ontbijtje bij je tent?

Soort activiteit
  • Eten en drinken
  • Groeps- en bedrijfsuitjes
  • Naar buiten

waar & wanneer

prijs informatie
volwassenen € 72,50
kinderen € 28,75
Forteiland Pampus (Muiden)
Uitgebreide informatie Afvaartpunt Muiderslot - Herengracht 1
1398 AA   Muiden
wanneer
  • donderdag 23 juli  - zaterdag 22 augustus 18.00 uur - 22.45 uur

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.