Ga direct naar inhoud

Deel via social media

BIG ART op Hembrugterrein

BIG ART op Hembrugterrein

XL kunst terug op industrieel Hembrug
Donderdag 30 september tot en met zondag 3 oktober 2021
 
Van donderdag 30 september tot en met zondag 3 oktober vindt de zesde editie van BIG ART plaats op het monumentale Hembrugterrein, op steenworp afstand van Amsterdam. De vorige editie kon ternauwernood doorgaan, en enkel met beperkte bezoekersaantallen. Dit najaar is BIG ART terug en pakt extra groot uit met werk van tientallen eigentijdse kunstenaars, fotografen en ontwerpers die de enorme hallen van de oude Project.Fabriek sieren. Met bijna 7.000 vierkante meter oppervlakte vormen de loodsen een ideale locatie voor deze tentoonstelling annex beurs. Alle werken zijn niet alleen te bewonderen maar ook te koop. 

Uniek platform
BIG ART is in 2016 gestart door Anne van der Zwaag als alternatief voor de meer traditionele kunstbeurzen waar de ruimte beperkt is en waar veelal wordt gewerkt met vaste stands en witte wanden. Bij BIG ART speelt de bijzondere locatie een belangrijke rol. Van der Zwaag: "Veel van de grote installaties worden speciaal voor deze beurs gemaakt; ze gaan een samenspel aan met de locatie. De hoge hallen en rauwe ruimtes zorgen voor een spannend contrast met de kunstwerken. Hierdoor wordt elke editie door de bezoekers weer anders ervaren. BIG ART biedt kunstenaars de kans om een keer groots uit te pakken, wat binnen de context van een beurs, galerie of museum niet altijd mogelijk is."

Kruisbestuiving
De bezoeker ervaart de kunstwerken als op een tentoonstelling, de selectie wordt per ruimte zorgvuldig samengesteld waardoor elke hal een andere sfeer ademt. Ruim 75 kunstwerken van formaat worden tentoongesteld in prikkelende combinaties. Curator Van der Zwaag kijkt daarbij naar een interessante mix van sculpturen, schilderijen, tekeningen, fotografie en multimedia installaties; van abstract tot figuratief en uitgevoerd in verschillende materialen. Deelnemende galeries aan deze editie zijn onder andere Rutger Brandt Gallery, Rademakers Gallery, Galerie Bart en GoMulan Gallery. Naast zelfstandige kunstenaars als Leoniek Bontje, Koen Dudink, Lique Schoot en Sigrid Calon. Een flink aantal kunstwerken is het afgelopen jaar naar aanleiding van BIG ART verkocht en alle inkomsten uit de verkoop gaan volledig naar de deelnemers.

Nieuwe energie
Afgelopen periode hebben kunstenaars volop nieuw werk gemaakt en ze staan te trappelen om dit te presenteren. Ook kunstliefhebbers kijken extra naar tentoonstellingen en beurzen uit. Zij moesten lang wachten. BIG ART brengt vraag en aanbod, inspiratie en vernieuwing weer bij elkaar in een unieke ambiance die je aan den lijve kunt ervaren. Van der Zwaag: "De beleving van kunst is een belangrijk uitgangspunt bij BIG ART. Dit kan zitten in aspecten als geluid en beweging, maar ook in de manier waarop een kunstwerk wordt gepresenteerd. Sommige bezoekers komen voor de kunstinstallaties en ontdekken de locatie, anderen worden door de locatie aangetrokken en verrast door de kunst."

Creativiteit en cultuur
Het Hembrugterrein aan het Noordzeekanaal is een bosrijk gebied onder de rook van Amsterdam. De voormalige munitiefabriek uit de 19de eeuw beslaat ruim 42 hectare en telt 108 industriële gebouwen waarvan 53 monumenten; het was het hart van de verdedigingslinie de Stelling van Amsterdam. Het afgelopen decennium hebben een groot aantal creatieve ondernemers zich hier gevestigd en er een bruisend terrein van gemaakt. De Projekt.Fabriek is voor de derde maal aan BIG ART ter beschikking gesteld door van Hembrug Zaandam B.V. bestaande uit ABC Vastgoed, LIFE Europe en Ten Brinke Vastgoedontwikkeling. Komende periode wordt het Hembrugterrein ontwikkeld tot een gemengd stedelijk gebied met behoud van het unieke karakter en met een grote rol voor creativiteit en cultuur.

BIG ART
Donderdag 30 september tot en met zondag 3 oktober 2021
Dagelijks geopend van 11.00 tot 18.00 uur
Middenweg 63, 1505 RK Zaanstad
Toegangsprijs 12,50 euro, tot en met 11 jaar gratis
 
Het Hembrugterrein ligt op de grens tussen Amsterdam en Zaandam en is uitstekend te bereiken met de auto. Bezoekers kunnen hun auto kosteloos op het terrein parkeren. Vanaf de Dam in Amsterdam is het 30 minuten fietsen naar BIG ART en vanaf station Zaandam is het terrein te bereiken met bus 63.


Soort activiteit
  • Kids
  • Kunst en cultuur

waar & wanneer

prijs informatie
volwassenen € 12,50
kinderen gratis
Hembrug Museum (Zaandam)
Uitgebreide informatie Kanonnenloods 14
1505 RX   Zaandam
075 - 681 00 00
wanneer
  • donderdag 30 september  - zondag 3 oktober 11.00 uur - 18.00 uur

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
10 + 9 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.