Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Stelling van Amsterdam ontvangen? Schrijf je in!

Paasweekend op Zeilfort bij Kudelstaart

Paasweekend op Zeilfort bij Kudelstaart

Zeilfort Kudelstaart zal de komende jaren worden omgetoverd tot een heus watersport icoon voor Aalsmeer en omstreken. Tijdens het Paasweekend organiseert het Zeilfort-team haar eerste activiteit en opent zij haar deuren met een aantrekkelijk en gevarieerd programma. Ook zijn er foodtrucks aanwezig, net als een Barista coffeetruck.

Zeilfort Kudelstaart: Passie en Ambitie 
“Fort bij Kudelstaart zal in onze plannen worden gerevitaliseerd tot een bruisend en grensverleggend zeil- en watersportfort. Het forteiland zal permanent worden opengesteld voor publiek en er worden evenementen van culturele en sportieve aard georganiseerd. Met onze passie en ambitie wordt het fort in originele staat teruggebracht en behouden voor de toekomst”, aldus initiatiefnemer Martijn de Liefde.

Fototentoonstelling en rondleidingen
In het fort zullen er tijdens het Paasweekend twee fototentoonstellingen te zien zijn over de Stelling van Amsterdam: vanuit de lucht door René Ros en van fotograaf Mariette Carstens die in 1998 de recreant in beeld bracht. Tevens zijn er foto's te zien over de renovatie en metamorfose van het Fort bij Kudelstaart in de afgelopen jaren. “

Tocht met de tjalk Nooit Volmaakt
De Friese zeiltjalk Nooit Volmaakt uit 1910 vaart in de fortgracht uit 1906. Schipper Rob Ligtenberg, – een van onze nieuwste ligplaatshouders – laat u gratis het deel van het fort zien dat vanaf de weg niet zichtbaar is. Is er tijd over, dan vaart hij ook nog een stukje de Westeinderplassen op.

Zeilschool Aalsmeer 
2e Paasdag staat in het teken van actief zeilen. Zeilschool Aalsmeer, die deze activiteit verzorgt, is al 50 jaar een begrip aan de Westeinderplassen. Ervaren en enthousiaste instructeurs laten jou en je kinderen graag kennismaken met zeilen. Kinderen vanaf 6 tot 12 jaar kunnen in één uur tijd al leren sturen in de Optimist; een toegankelijke jeugdzeilboot. Voor iedereen vanaf 8 jaar, dus jong en oud(er), is het mogelijk om een rondje mee te zeilen in de stabiele Kielboot. Om het half uur is er een instapmoment. Iedereen krijgt een veilig zwem- of reddingsvest aan. Vaar je mee? Zie onze site: www.zeilschoolaalsmeer.nl

Outward Bound Outdoor Learning
Elk uur organiseert Outward Bound® gratis een outdoor learning workshop op Fort Kudelstaart. We laten volwassen en kinderen buiten een pittige opdracht uitvoeren, waarin ze veel moeten samenwerken, communiceren en doorzetten. Tijdens en na de opdracht wordt er geëvalueerd, wat er goed ging en wat er beter kan. Kijk eens op onze site voor uitdagende programma’s voor uw bedrijf of school: www.outwardboundnetherlands.com

Geoff’s Restaurant
Naast Fort Aalsmeer kunt bij Geoff’s terecht voor een heerlijke Fort-Paasbrunch voor € 19,50 om 10.30 en om 13.00 uur. Daarna kunt u ook een hapje of drankje gebruiken en uw tickets voor de boottocht aankopen. Aalsmeerderdijk 452, 1436 BM Aalsmeerderbrug, https://www.geoffs.nl

Pendel tussen twee forten
Bezoek tijdens de Passen het Fort bij Aalsmeer aan de Ringvaart. Daar zijn een fortboerderij en CRASH - het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40 - ’45 gevestigd. Kosten € 5,- voor volwassenen en € 3,- voor kinderen. Met de fiets of met uw eigen boot kunt u vanaf 13.00 uur pendelen tussen twee unieke forten, die hemelsbreed nog geen drie kilometer bij elkaar vandaan liggen. De schepen van Westeinder rondvaart pendelen die dagen heen en weer tussen de beide forten. Een retourtje kost € 7,50, verkrijgbaar bij Geoff’s Restaurant in Aalsmeer of in Fort Kudelstaart.

Openingstijden en parkeren
Openingstijden zondag 21 april 12.00 – 17.00 uur, maandag 22 april 12.00 – 17.00 uur. Voor meer informatie en tickets: zie www.zeilfort.nl. Gratis parkeren bij Fort Aalsmeer en bij Fort Kudelstaart

Soort activiteit
  • Kids
  • Kunst en cultuur
  • Naar buiten
  • Start Fortenseizoen

waar & wanneer

prijs informatie
volwassenen gratis
kinderen gratis
Fort bij Kudelstaart (Kudelstaart)
Uitgebreide informatie Kudelstaartseweg 96 a
1433 GL   Kudelstaart
06-53400054
wanneer
  • zaterdag 20 april  - zondag 21 april 12.00 uur - 17.00 uur
  • zondag 21 april  - maandag 22 april 12.00 uur - 17.00 uur

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.