Ga direct naar inhoud

Deel via social media

Slapen onder de sterren

Slapen onder de sterren

Avonturieren op het eiland Pampus in een fantastische tent gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken!

Beleef een magische nacht op Forteiland Pampus. Om je heen het nachtelijke geluid van kabbelend water, geritsel door het gebladerte en af en toe de roep van een vogel. Je slaapt onder duizenden sterren en ziet in de verte de flonkeren lichtjes van de skyline van het vaste land. Wat een rust, wat heerlijk!

Slapen op een lege maag, daar doen we niet aan op Forteiland Pampus

Wie komt overnachten op ons eiland, gaat eerst natuurlijk lekker eten op ons eiland. Waar kies jij voor? Op een vrijdag of zaterdag voor de luxe van een avond vol geweldige Zomerlicht hapjes en drankjes? Of kom je liever doordeweeks? Dan krijg je een plank Eindeloos lekkers van ons voorgeschoteld. Stevig, vegetarisch en super lekker!
's Ochtends krijg je ontbijt aan tent. Schuif maar aan je eigen picknicktafel en geniet van een uitzicht om nooit meer te vergeten.

Duurzaam overnachten onder acht versleten spijkerbroeken

In samenwerking met BlueCamp hebben we een kampement van comfortabele, all-weatherproof tweepersoonstenten aan de noordkant van Pampus ingericht. BlueCamp-tenten zijn voor 100% uit gerecycled materiaal gemaakt en er zitten zo'n acht versleten spijkerbroeken in iedere tent verwerkt. Verwacht geen lekkende lapjestent, want de oude jeans zijn eerst verpulvert, toen gemixt met katoen en polyester en daarna gesponnen tot garen. En daarvan is uiteindelijk de high tech waterdichte stof van je tent gemaakt.

Het hoge gras bakent je kampeerplek af voor voldoende privacy

Iedere tent is bereikbaar via een privé paadje en staat op een eigen kampeerplek van zo'n 70m2, gemaaid in het hoge gras. Tussen de tenten is veel afstand, zodat je én geheel volgens de RIVM-maatregelen kunt kamperen én kunt genieten van voldoende privacy. Op elke kampeerplek is ook een picknicktafel met twee banken en een parasol aanwezig. Er is geen stroom bij de tenten, maar je kunt bijvoorbeeld je mobiel opladen bij de tent van de campingbeheerder. 

Faciliteiten

Toiletten en kleine wastafels zijn beschikbaar in het paviljoen aan dezuidzijde van het eiland. 's Nachts blijven ze open, maar het is wel een stukje lopen in het pikkedonker over ongelijke ondergrond. Neem dus een lampje mee. Douchen is niet mogelijk op Pampus, maar je kunt wel een frisse duik in het IJmeer nemen! Verder is er een speelveld in de fortwachterstuin met onder andere volleybal, croqueten jeux de boules. 

Activiteiten

Pampus is een prachtige plek om te recreëren: zwemmen, eten, drinken, wandelen en natuurlijk het interessante fort bezoeken. Als je gaat zwemmen bedenk dan wel dat er geen toezicht is en dat ouders dit indien nodig zelf moeten doen. Afhankelijk van de animo en de windsterkte kan de campingbeheerder 's avonds zorgen voor een kampvuur. Ook kunnen er bijvoorbeeld avond-rondleidingen georganiseerd worden. Wie zin heeft, haakt aan en anders niet. Vrijheid, blijheid op Pampus!

Forteiland

Het museumgedeelte van het fort blijft speciaal voor onze kampeerders extra lang open, tot ongeveer 19.30 uur. De volgende dag is het fort vanaf 10.30 uur open. Vanaf dan is ook het paviljoen weer geopend voor koffie en dergelijke. Aan boord van het veer krijg je van ons op de heenreis een plattegrond van Forteiland Pampus. Daarop vind je informatie over onder andere het fort, de buiten-expositie Forten van Boven en de blacklight speurtocht, een echte aanrader voor families met jonge kinderen.

Praktisch

Wij zorgen voor kant-en-klare tenten, compleet met luchtbedden, kussens en schoon beddengoed. Jij hoeft alleen maar een slaapzak of deken mee te nemen, en zaken als toiletspullen, handdoeken, badlakens en een extra warme trui voor als het 's avonds misschien wat koeler is. 
Pampus is niet aangesloten op het waternet. Dat betekent dat er geen drinkwater uit de kraan komt, maar bij de beheerderstent aan het begin van de camping kun je (gratis) water halen. Neem wel van huis een of twee waterflessen mee. Eigen drank meenemen is niet toegestaan.

Parkeren en varen

De veerdienst vertrekt vanaf de Herengracht in Muiden, tegenover nummer 33. Je kunt de boot van 14.3015.30of 16.30 uur naar Pampus nemen. De volgende dag kun je terug naar Muiden varen om 11.00, 12.00 of 13.00 uur. Heb je een eigen boot? Laat ons dan even weten wanneer je denkt aan te komen. En voor wie in Muiden zijn auto wil parkeren, er zijn twee grote, gratis parkeerplaatsen die op 10 minuten loopafstand van de veerdienst liggen.

Prijzen

Voor het kamperen, alle bijbehorende mogelijkheden en twee heerlijke ontbijtjes betaal je - naast het bedrag voor Eindeloos of Zomerlicht - een toelage van € 110,- per tent. Daar komt nog € 3,52 aan toeristenbelasting voor twee personen bij. Voor kinderen kunnen we naast je BlueCamp-tent een extra koepeltentje van € 22,50 opzetten. Per kind komt daar dan nog € 1,76 bij aan toeristenbelasting.

Soort activiteit
  • Eten en drinken
  • Kids
  • Kunst en cultuur
  • Naar buiten

waar & wanneer

prijs informatie
volwassenen € 110,00
kinderen € 22,50
Forteiland Pampus (Muiden)
Uitgebreide informatie Afvaartpunt Muiderslot - Herengracht 1
1398 AA   Muiden
wanneer
  • woensdag 8 juli  - donderdag 20 augustus

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.