Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in
Slapen onder de sterren | Stelling van Amsterdam
Ga direct naar inhoud

Deel via social media

Slapen onder de sterren

Slapen onder de sterren

Avonturieren op het eiland Pampus en slapen op kabbelend water. Net als de scheepslieden in de VOC-tijd!

Beleef een magische nacht op Forteiland Pampus. Om je heen het nachtelijke geluid van kabbelend water, geritsel door het gebladerte en af en toe de roep van een vogel. Je slaapt in onze haven op een prachtig zeilschip. (De tenten op het eiland hebben plaatsgemaakt voor comfortabele scheepshutten!) Boven je duizenden sterren en om je heen de flonkeren lichtjes van de skyline van het vaste land. Wat een rust, wat heerlijk!

Beleef een magische nacht op Forteiland Pampus. Om je heen het nachtelijke geluid van kabbelend water, geritsel door het gebladerte en af en toe de roep van een vogel. Je slaapt in onze haven op een prachtig zeilschip. (De tenten op het eiland hebben plaatsgemaakt voor comfortabele scheepshutten!) Boven je duizenden sterren en om je heen de flonkeren lichtjes van de skyline van het vaste land. Wat een rust, wat heerlijk!

's Nachts voor Pampus liggen, doe je net als in de VOC-tijd op het water

Nederland heeft de grootste, nog varende historische vloot ter wereld. De vloot, bestaande uit ruim 400 authentieke schepen, wordt in binnen- en buitenland geroemd om haar grote cultuurhistorische waarde. Dankzij samenwerking met onze lokale vrienden van deze vloot - de zogenaamde 'Bruine Vloot' - kun jij nu letterlijk de hele nacht 'voor Pampus liggen'. Stap tegen de tijd dat je wilt slapen aan boord van een van de zeilschepen die in de haven van Pampus voor je klaarliggen.  

Terug in de tijd op zeilschepen die de zwaarste stormen hebben doorstaan

Benedendeks slapen op een zeilschip is een unieke ervaring. De schepen die voor Pampus liggen hebben in het verleden de zwaarste stormen doorstaan. Ze hebben vracht gevaren, zijn soms omgebouwd tot vissersschepen en uiteindelijk in oude luister hersteld. Nu varen ze alweer jaren als zeilend passagiersschip. Elke hut biedt voldoende privacy en je kunt er geheel volgens de RIVM-maatregelen veilig overnachten. Er zijn tweepersoons-slaapkajuiten en gezinshutten aan boord.

Faciliteiten

Aan boord van de schepen zijn wc’s en in de scheephutten zijn wastafels. In het paviljoen blijft de gang naar de toiletten ook geopend. Op het eiland is het 's nachts wel erg donker, dus neem een lampje mee. Douches zijn er niet op het eiland, maar neem een frisse duik in het IJmeer. Niets verfrissender dan dat! Op het eiland, in de fortwachterstuin, is een speelveld voor onder andere croqueten jeux de boules. Bij de beheerderstent is ook een kist vol bordspelletjes te vinden.

Activiteiten

Pampus is een prachtige plek om te recreëren: zwemmen, eten, drinken, wandelen en natuurlijk het interessante fort bezoeken. Als je gaat zwemmen bedenk dan wel dat er geen toezicht is en dat ouders dit indien nodig zelf moeten doen. Afhankelijk van de animo en de windsterkte kan de beheerder 's avonds zorgen voor een kampvuur. Ook kunnen er bijvoorbeeld avond-rondleidingen georganiseerd worden. Wie zin heeft, haakt aan en anders niet. Vrijheid, blijheid op Pampus!

Forteiland

Het museumgedeelte van het fort blijft speciaal voor onze gasten extra lang open, tot ongeveer 19.30 uur. De volgende dag is het fort vanaf 10.30 uur open. Vanaf dan is ook het paviljoen weer geopend voor koffie en dergelijke. Aan boord van het veer krijg je van ons op de heenreis een plattegrond van Forteiland Pampus. Daarop vind je informatie over onder andere het fort, de buiten-expositie Forten van Boven en de blacklight speurtocht, een echte aanrader voor families met jonge kinderen.

Praktisch

Wij zorgen voor mooie slaapkajuiten, compleet met matrassen, kussens en schoon beddengoed. Jij hoeft alleen maar een slaapzak of deken mee te nemen, en zaken als toiletspullen, handdoeken, badlakens en een extra warme trui voor als het 's avonds misschien wat koeler is. 
Pampus is niet aangesloten op het waternet. Dat betekent dat er geen drinkwater uit de kraan komt, maar bij de beheerderstent bij het Mistklokhuis kun je (gratis) water halen. Neem wel van huis een of twee waterflessen mee. Eigen drank meenemen is niet toegestaan.

Parkeren en varen

De veerdienst vertrekt vanaf de Herengracht in Muiden, tegenover nummer 33. Je kunt de boot van 14.3015.30of 16.30 uur naar Pampus nemen. De volgende dag kun je terug naar Muiden varen om 11.00, 12.00 of 13.00 uur. Heb je een eigen boot? Laat ons dan even weten wanneer je denkt aan te komen. En voor wie in Muiden zijn auto wil parkeren, er zijn twee grote, gratis parkeerplaatsen die op 10 minuten loopafstand van de veerdienst liggen.

Prijzen

Voor het overnachten, alle bijbehorende mogelijkheden en twee heerlijke ontbijtjes betaal je - naast het bedrag voor Eindeloos of Zomerlicht - een toelage van € 110,- per kajuit voor twee personen. Daar komt nog € 3,52 aan toeristenbelasting voor twee personen bij. Voor kinderen bieden we extra slaapplek aan in een eigen hut of in een grotere familiehut (vanaf € 22,50 extra). Per kind komt daar dan nog € 1,76 bij aan toeristenbelasting. 

Soort activiteit
  • Eten en drinken
  • Kids
  • Kunst en cultuur
  • Naar buiten

waar & wanneer

prijs informatie
volwassenen € 110,00
kinderen € 22,50
Forteiland Pampus (Muiden)
Uitgebreide informatie Afvaartpunt Muiderslot - Herengracht 1
1398 AA   Muiden
wanneer
  • woensdag 8 juli  - donderdag 20 augustus

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.