Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Stelling van Amsterdam ontvangen? Schrijf je in!

Nieuwsarchief

In dit archief vindt u informatie van voorgaande evenementen en activiteiten rondom de Stelling van Amsterdam. Ga voor actuele nieuwsberichten naar ons nieuwsoverzicht.

10 oktober 2018

Fort aan den Ham zoekt vrienden

In 1994 vatten een aantal 'fortgekken' het idee op om het Fort aan den Ham van de ondergang te redden. Defensie gaf daar toestemming voor en sindsdien is er keihard gewerkt om het fort weer toonbaar te maken. Het fort is nog authentiek ingericht zoals het rond 1910 was. Er zijn plannen om de officierskantine weer in de originele staat terug te brengen. Dat kost uiteraard veel geld en dat geld is er niet. Fred Braaksma, secretaris en penningsmeester van Stichting Fort aan den Ham: 'We verdienen geld met de entree van de bezoekers, maar daarmee spelen we eigenlijk net quitte. We moeten dus op andere manieren aan inkomsten zien te komen. We zijn bijvoorbeeld op zoek naar vrienden of begunstigers. Dat kan al vanaf 15 euro per jaar. En voor een eenmalig bedrag van 250 euro bent u zelfs begunstiger voor het leven. Ook vrijwilligers zijn van harte welkom.’ Wilt u iets betekenen voor Fort aan den Ham? Neem dan contact op met Fred Braaksma: f.braaksma@quicknet.nl

1 maart 2018

Fiets- en Wandelbeurs

Op 2 t/m 4 maart staat de Stelling van Amsterdam samen andere Nederlandse werelderfgoederen op de Fiets- en Wandelbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Hoe zien de Nederlandse werelderfgoederen eruit op de fiets? Kun je ook wandelen in en rondom werelderfgoed? In de stand is hierover informatie te vinden en is er een ruim aanbod aan (gratis) wandel- en fietsroutes. Met korting naar deze beurs? Hou dan onze website en nieuwsbrief in de gaten!

7 februari 2018

Fiets en Wandelbeurs in Gent

Hoe zien de Nederlandse werelderfgoederen eruit vanaf de fiets? Kun je ook wandelen door werelderfgoederen? Zijn er ook routes om werelderfgoederen te voet of per fiets te ontdekken? Stichting Werelderfgoed Nederland is in februari en maart te zien tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Gent en in Utrecht. In de stand zijn alle tien door UNESCO erkende werelderfgoederen vertegenwoordigd. Er is een weekend naar Ameland te winnen naast een ruim aanbod aan (gratis) wandel- en fietsroutes.

De Fiets- en Wandelbeurs 2018 wordt op 10 en 11 februari georganiseerd in de Flanders Expo in Gent (direct bij de ingang stand A.4) en op 2,3 en 4 maart in de Jaarbeurs in Utrecht (stand 3.B.42). Voor de jaarbeurs in Utrecht kun je kaarten met 4,50 euro korting kopen via www.fietsenwandelbeurs.nl/ticketshop/erfgoed. Je betaald dan maar €11,50 in plaats van €16,00 aan de kassa!
Meer informatie via https://www.werelderfgoed.nl/

Werelderfgoed in Nederland
De tien door UNESCO erkende werelderfgoederen in het Koninkrijk der Nederlanden: Schokland en omgeving, Stelling van Amsterdam, Molencomplex Kinderdijk-Elshout, Willemstad Curaçao, ir. D.F. Woudagemaal, Droogmakerij de Beemster, Rietveld Schröderhuis, Waddenzee, Grachtengordel Amsterdam en Van Nellefabriek. Deze zijn uniek in de wereld. Ze vertellen op bijzondere wijze het verhaal van Nederland en de Nederlanders op het gebied van water en waterbeheer, burgersamenleving en (land)ontwerp.

ONS WERELDERFGOED IS WERELDBEROEMD… BINNENKORT OOK IN NEDERLAND!

17 januari 2018

Duurzaam Vuurtoreneiland

Leuk artikel over duurzaam Vuurtoreneiland: 'Het eiland is grotendeels zelfvoorzienend. Boswijk wijst naar het rietveld en de naastgelegen zonnecollectoren op het eiland. Die collectoren maken zelfs in de winter het water warm en dat voedt de vloerverwarming in de kazerne. Het riet filtert het afvalwater van het restaurant, waarna het weer in het Markermeer wordt geloosd. Schoon drinkwater wordt opgeslagen in watertanks. De veerboot neemt iedere dag 2000 liter mee...'

Lees verder via: http://www.missethoreca.nl/restaurant/artikel/2018/1/vuurtoreneiland-duurzaam-dineren-in-het-groen-101297039 

11 januari 2018

Hembrugterrein verkocht

Het Rijksvastgoedbedrijf verkoopt het Hembrugterrein in Zaandam voor 41 miljoen euro aan ABC Planontwikkeling BV. De projectontwikkelaar bracht het hoogste bod uit. Op het terrein komen ongeveer 1.000 woningen, zowel huur als koop.

Daarnaast komen er bedrijven, winkels en kantoren, die goed zijn voor zo’n 650 arbeidsplaatsen. Het is de bedoeling dat het bestaande bos naar de gemeente Zaanstad gaat en op termijn toegankelijk is voor het publiek.

Het Hembrugterrein werd in 1897 in gebruik genomen voor de fabricage van wapens en munitie, voor verdediging en bevoorrading. Het was het hart van de Stelling van Amsterdam en tot de eeuwwisseling in gebruik voor de militaire industrie. Op het terrein bevinden zich vijftig rijks- en gemeentemonumenten en vele andere sporen van de industriële geschiedenis.

De afgelopen jaren heeft het Rijksvastgoedbedrijf in samenwerking met de provincie Noord-Holland en de gemeente Zaanstad het terrein ontwikkeld voor diverse gebruikers, vooral creatieve ondernemers. Veel monumenten zijn opgeknapt en het terrein is opnieuw ingericht met steun van de provincie en de gemeente.

De bodem is of wordt nog gesaneerd voor het huidige gebruik. De monumenten zijn geschikt te maken voor wonen of werken, het bos zal straks het groene hart van de ontwikkeling vormen.

(bron: http://www.binnenlandsbestuur.nl)

6 december 2017

Broedplaats

Werk- en ontmoetingsplek GinDS op Geniedijk in Hoofddorp

De bunkers en batterijen langs de Geniedijk in Hoofddorp worden de komende maanden gerestaureerd en voorzieningen worden aangelegd zodat een creatieve broedplaats met ateliers kan ontstaan. De naam voor deze inspirerende en creatieve werk- en ontmoetingsplek voor kunstenaars, publiek en bedrijfsleven is GinDS, ofwel Geniedijk in De Stelling. GinDS ambieert om de militaire geschiedenis en het omliggende landschap te combineren met de creativiteit van kunstenaars. Dit leidt tot resultaten die door passerend en uitgenodigd publiek ervaren kunnen worden.

6 december 2017

Vogelvlucht

THIS IS HOLLAND – The Ultimate Flight Experience, heeft haar deuren voor het publiek in Amsterdam geopend. This is Holland biedt bezoekers de kans om Nederland en de UNESCO werelderfgoederen in vogelvlucht te beleven. In een 60 minuten durende tour krijgen bezoekers een inspirerend verhaal over de ontstaansgeschiedenis van Nederland met als hoogtepunt het vliegende theater waar je over 22 bijzondere (Werelderfgoed) plekken van Nederland vliegt.

30 november 2017

Opbrengst Rondje Stelling

De deelnemers aan de sportieve toertocht Rondje Stelling hebben dit jaar 2.150 euro bij elkaar gefietst voor het aangepaste fietsennetwerk van de Raisin Hope Foundation Nederland (RHF), die zich inzet voor mensen met hersenletsel.

De cheque werd door Trudie Plomp, voorzitter van de organiserende Stichting Fortza Velo, overhandigd aan RHF-bestuurder Wim Verlaan. Dit gebeurde in Fort Penningsveer. De Stelling van Amsterdam waarlangs de route van Rondje Stelling is uitgestippeld.

Op de eerste zondag van september ontdekten rond de 800 sportieve fietsers de oude forten in het fraaie Noordhollandse waterlandschap vanuit Uithoorn, Spaarnwoude en Uitgeest. Per deelnemer ging twee euro naar de RHF. Samen met vrijwillige donaties, sponsoracties en activiteiten op de drie startlocaties werd het mooie bedrag van 2.150 euro bijeen gehaald.

(bron: Nieuwe Meerbode)

2 november 2017

StukTV op Fort bij Abcoude

Fort bij Abcoude was het décor voor een aflevering van Jachtseizoen, het populaire programma van StukTV. DJ Tony Junior ontsnapt uit de gevangenis van het fort. Wilde achtervolgingen en prachtige beelden van Fort bij Abcoude, onder andere gefilmd met een drone. Bekijk online via: https://www.youtube.com/watch?v=AeMxL4lEOlo

1 november 2017

EO langs forten

Geloof en een Hoop Liefde, het tv-programma van de EO, staat op woensdag 1 november in het teken van Abcoude. Tijdens deze aflevering brengt presentatrice Hella Wijs onder meer een bezoek aan twee forten: Fort bij Nigtevecht en Fort bij Abcoude. ‘Geloof en een hoop Liefde’ is om 17.50 uur op NPO2 te bekijken.

Kijkje op de Gedenkplaats
Op Fort bij Nigtevecht vertelt ondernemer Marian van Weert over de Gedenkplaats op Fort bij Nigtevecht. In de groene, stille omgeving van het fort kunnen nabestaanden hun gecremeerde dierbaren een plek geven en herdenken.

Fort bij Abcoude in beeld
In dezelfde aflevering leidt Gert Dekkers, vrijwillig fortengids bij Stichting Fort Abcoude, de kijkers rond op zijn geliefde Fort bij Abcoude. Dit fort is één van de verborgen parels van het dorp.

Geloof en een Hoop Liefde
In het programma ‘Geloof en een Hoop Liefde’ bezoeken vier presentatoren elke dag een plaats in Nederland om mooie verhalen in beeld te brengen. Verhalen van mooie mensen die geloof, hoop en liefde hebben én delen.

1 november 2017

StukTV op Fort bij Abcoude

Fort bij Abcoude was het décor voor een aflevering van Jachtseizoen, het populaire programma van StukTV. DJ Tony Junior ontsnapt uit de gevangenis van het fort. Wilde achtervolgingen en prachtige beelden van Fort bij Abcoude, onder andere gefilmd met een drone. Bekijk online via:https://www.youtube.com/watch?v=AeMxL4lEOlo

18 oktober 2017

Forten en Waterlinies steunen Nacht van de Nacht

Aanstaande zaterdag 28 oktober dooft Nederland massaal het licht tijdens Nacht van de Nacht. Nacht van de Nacht is een initiatief van de Natuur- en Milieufederaties om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting.

Forten en waterlinies steunen dit evenement. Op diverse forten en vestingen zijn spannende nachtelijke activiteiten georganiseerd, zoals de lichtjestochten, vleermuizen spotten, sterrenkijken en griezeltochten. Voor de meeste activiteiten moet u zich van tevoren aanmelden. 

Bekijk de activiteiten op forten.nl/activiteiten/nachtvandenacht/ en www.nachtvandenacht.nl.

18 oktober 2017

Professor Pieter van Vollenhoven opent Fort K'ijk

Het Belevingscentrum van Fort K'ijk op Fort Krommeniedijk is begin oktober geopend door monumentenliefhebber Pieter van Vollenhoven. Vanaf nu kan iedereen van deze mooie plek genieten. In belevingscentrum Fort K'IJK komen ‘Natuur & Landschap binnen de Stelling van Amsterdam’ tot leven.

Hoe werd een fort gebouwd en geheim gehouden? Ervaar de inundatie. Welke bewegingen zijn er in de natuur, onzichtbare natuur, zeldzame natuur. En wat zijn de toekomstdromen voor de Stelling van Amsterdam.

Elke woensdag t/m zondag geopend van 10.00-14.00 uur. Entree 4 euro.

21 september 2017

Erfgoed Vertel Event

Een dag vol sterke verhalen, inspirerende lezingen en workshops over storytelling op maandag 30 oktober in het Waterliniemuseum te Bunnik. Bedoeld voor professionele/vrijwillige medewerkers in de erfgoedsector. Kosten: € 50,- incl. lunch/koffie/thee. Opgeven kan via: http://www.landschaperfgoedutrecht.nl/agenda/erfgoed-vertel-event/

4 september 2017

Wiki Loves Monuments

Tijdens het Fortenfestival en Open Monumentenweekend zijn veel forten open voor publiek. Kan jij goed fotograferen? Doe dan mee aan de fotowedstrijd Wiki Loves Monuments! Upload in september je zelfgemaakte foto’s van monumenten uit Nederland naar Wikimedia Commons, de beeldbibliotheek van Wikipedia, en maak kans op mooie prijzen. Meer informatie.

30 augustus 2017

Ons werelderfgoed is wereldberoemd

Het Werelderfgoedweekend vindt dit jaar plaats in het weekend van 9 en 10 september, samen met het Open Monumentenweekend en het Fortenfestival.

Kom je ook?

29 augustus 2017

Fortenfestival én Werelderfgoedweekend

Ja! Het programma is compleet. Het is weer Fortenfestival! Van vrijdag 1 t/m zondag 10 september is het een waar liniefestijn in Nederland. Kom eens kijken en ontdek de prachtige forten en vestingen die ons land rijk is. Geniet van de (buiten)films, theater, kunst, muziek, historie en (biologisch) eten en drinken. Op zaterdag 9 en zondag 10 september is het dubbel feest: veel forten zijn opengesteld tijdens het Open Monumentenweekend en het Werelderfgoedweekend.

Met 42 forten en 4 batterijen is het kiezen geblazen. O.a. geopend tijdens het Fortenfestival: Fort Nigtevecht, Fort Spijkerboor, Hembrugterrein, Fort bij Edam, Fort bij Abcoude, Fort Waver-Amstel, Fort Bezuiden Spaarndam, Fort bij Aalsmeer, Muziekfort Beverwijk, Fort Uitermeer, Fort aan de Ossenmarkt, Fort Diemerdam, Kunstfort Vijfhuizen, Forteiland Ijmuiden.

17 augustus 2017

Opnames film 'Kraijenhoff keert terug' begonnen

Bij het project 'Kraijenhoff keert terug' hoort een documentaire over de forten en de Stelling. In deze documentaire keert Cornelis Kraijenhoff (grondlegger van de Stelling van Amsterdam) terug naar de forten en ontmoet mensen die vertellen over hun leven op en rond de forten. Henk Zwart speelt Kraijenhoff en Jort van der Maarel is de producent. Er wordt gefilmd op Pampus, Muiden, Spijkerboor, Nekkerweg, Jisperweg en Edam. 

Deel je verhaal neemt contact op met Agnes de Boer, agmdeboer@quicknet.nl of 06-23643295

12 augustus 2017

Ontdek en beleef historisch Weesp

Een toeristisch arrangement met vaartocht over de Vecht en bezoek aan de Forten Ossenmarkt en Uitermeer zaterdag 19 augustus. Naast toeristen en dagrecreanten uit eigen land krijgen ook (nieuwe) Weespers de gelegenheid op een leuke manier Weesp en omgeving beter te leren kennen. Hierbij worden niet alleen de forten Ossenmarkt en Uitermeer, maar ook de high lights van de historische binnenstad, het stadsmuseum en korenmolen De Vriendschap bezocht. Na afloop is er gelegenheid onder genot van een drankje op een terras in Weesp uw mening te geven over dit nieuwe dagarrangement, dat ook voor buitenlandse toeristen bestemd gaat worden.

Tijd: zaterdag 19 augustus 2017, 10.00 – 16.00 u.
Deelname: € 29,50, incl. stadswandeling, entreegelden, koffie/thee, vaartocht, rondleidingen met gids, drankje na afloop van excursie. Lunch/drankjes bij Fort Uitermeer voor eigen rekening.
Voor het volledige programma van deze dagexcursie, zie: www.leisurehistory.nl
Reserveringen: 06 27498352 of info@leisurehistory.nl .

1 augustus 2017

Wandelen in de fortgrachten

Zet je zintuigen op scherp en wandel mee door ons waterlandschap! Een waterwandeling door de fortgracht gaat over ervaren en zien van het landschap vanuit een ander perspectief.

Laag in het water, met je voeten in de modder en je zintuigen op scherp verken je het polderlandschap op een ongewone manier. Hoe voelt het landschap aan en wat voor weerklank heeft dat op jezelf? Ben je op je gemak of is het vreemd en onwennig? Ga te water en ontdek het. Met een wetsuit aan en op stevige gympen, lopen we een uur door de fortgrachten.

  • Kunstfort bij Vijfhuizen op 2 september 2017 (zaterdag) van 13:30 tot 15:30
  • Fort bij Aalsmeer op 23 september 2017 (zaterdag) van 13:30 tot 15:30
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  »
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.